We hebben het vandaag gehad over het Pointillisme, en dan vooral over de grondlegger Georges Seurat. We kijken naar het schilderij Zondagmiddag op het eiland van La Grande Jatte (zie de afbeelding hieronder). Er is veel te zien op het schilderij. Het is mooi weer. De mensen hebben een dagje vrij. De kinderen valt het op dat de mensen vast rijk moeten zijn. Dit kunnen ze zien aan hun kleding. Ze zien ook dieren, hondjes en zelfs een aapje van de mevrouw met de parasol. Als ze goed kijken zien ze zelfs een meneer met een trompet. Wat doet die daar? We leren dat het schilderij bestaat uit miljoenen stipjes en dat de kunstenaar er 2 jaar over gedaan heeft om het te maken.
Georges Seurat was een Franse kunstschilder. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19de eeuwse Pointillisme. Seurat experimenteert met kleur. Hij was ervan overtuigd dat kleuren niet enkel op het pallet gemengd konden worden maar ook door het oog. Wanneer je twee of meer kleuren naast elkaar plaatst door middel van stipjes op het doek maken je hersenen er een andere kleur van.
De kinderen krijgen allemaal een schildersdoek en werken met acrylverf, penselen en spijkers. De opdracht is het schilderen van een landschap zoals Georges Seurat dat deed. Het volledige schilderij moet bestaan uit kleine puntjes en streepjes. De kinderen hadden heel wat doorzettingsvermogen nodig om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Het was nog een heel werk om het schilderij volledig uit puntjes te laten bestaan. Maar de kinderen (en de juf) konden tevreden zijn met prachtige schilderijen als resultaat.